O-festivalen til Geilo i 2025!

30.09.2022 Norges Orienteringsforbund

«Målet er å vise frem Geilo til o-løperne – og o-idretten for innbyggerne på Geilo!»

Artikkelen nedenfor om tildeling av O-festivalen 2025 sto å lese på orientering.no primo juni 2022. Dermed er det altså på denne vinteridrettsdestinasjonen O-Norge skal møtes til O-festivalen 2 år etter Oppsal sitt arrangement i 2023.

 

Geilo_IL_logo-2.jpeg

 

- Det startet egentlig med de løpene som Gular har hatt her oppe de siste årene, innleder Kyrre Sataøen – nyvalgt leder i o-gruppen i Geilo IL.

Faktisk en helt nyopprettet o-gruppe.

Selv ble han introdusert til orientering gjennom sin kone, og de nevnte løpene han prater om er Geilo 2- dagers - som Gular har arrangert de siste årene i sommermånedene.


- Jeg visste ikke om disse løpene før jeg så dem i Eventor.

Men etter hvert kom han i kontakt med Gular-miljøet – som arrangerte.

Og da Gular – i fjor sommer – var litt mettet av å arrangere o-løp langt hjemmefra (langt borte fra Bergen), samtidig som o-interessen spiret på Geilo, var «snøballen startet å rulle» - og vanskelig å stoppe på sin ferd:


- Vi ble enig med Jan Petter Hansen og Jan R. Lien om å videreføre sommerløp også i 2022. I år som et 3-dagers, hvor Owen Westergård (Varegg) også blir med.


Nevnte Jan Petter Hansen og Jan R. Lien er sentrale når det fra et Geilo 3-dagers i 2022, blir til først søknad om og deretter tildeling av O-festival i 2025:


- Da vi hold på med arbeidet mot årets 3-dagers på Geilo, så Jan Petter Hansen at søknadsfristen for O-festivalen 2025 snart gikk ut.


De rakk fristen for innsending av søknad. Deretter var Norges Orienteringsforbund på befaring.

En befaring som ga positive tilbakemeldinger, og nå er en av Norges yngste o-grupper tildelt O-festivalen 2025:


- På grunn av Skarverennet ble årsmøtet i Idrettslaget utsatt til starten av mai, men selv om o-gruppen i Geilo IL er helt nyetablert, har Geilo IL god erfaring med store arrangement – som Skarverennet og mange ganger Norgescup i skiskyting blant annet. Så vi har mange «å spille på» hva gjelder ulike områder rundt et stort idrettsarrangement.

- Næringslivet er også positive, og infrastrukturen – med overnatting og den type ting – ligger også godt til rette her oppe.

- Men det er ingen tvil om at både Jan Petter Hansen og Jan R. Lien blir viktige personer oppe i dette.


Selv får Kyrre sin ilddåp som arrangør av o-løp under Geilo 3-dagers fra 17. – 19. juni i år:

 - Vi har plass til mange flere deltakere på årets Geilo 3-dagers.

- Det kolliderer med Jukola, men det bør være interessant for alle dem som ikke reiser til Finland, med det fine terrenget på Tunhovd som rosinen i pølsa.


Om en retter blikket frem mot O-festivalen i 2025, blir det sprint i Geilo sentrum.


På mellomdistansen er planen å bruke området med kartet som heter Ustedalen:

- Dette ligger vest for Geilo sentrum. Det er et stort myrområde, og veldig variert. Her er det også lagt godt til rette for en arena – som krever et visst område.

- På langdistansen ser vi for oss å benytte høyfjellsområdet. Med start på Geilotoppen – som er på toppen av skiheisen.

Dermed blir det skiheis til start og høyfjellsorientering hele dagen:

- Når o-løperne har kommet hit, er det fint at vi tar i bruk høyfjellsterrenget en av dagene. Et løp over tregrensen er et poeng – for variasjonen.


Det blir i hvert fall noe helt nytt med O-festivalen på Geilo:

- Vi håper dette skal sette Geilo på kartet – også for orientering. Det typiske for Geilo er linken mellom arrangement og næringsliv. Men under O-festivalen er det viktigste at det sportslige blir bra.

- Så er det et mål med O-festivalen at vi skal vise frem Geilo for o-løperne og o-idretten for Geilo.

- Det håper vi skal slå positivt ut. Men – som tidligere nevnt - et slikt arrangement på Geilo hadde nok ikke vært mulig uten Jan Petter Hansen og Jan R. Lien.

Førstnevnte er Gularmedlem med utrettelig entusiasme og pågangsmot for o-idretten, samt hytte på Geilo, mens sistnevnte er «kartmann» som har bosatt seg på Geilo.

Begge har bidratt mye til o-kart og o-arrangement på Geilo de siste årene. Dette vil de fortsette med i minst like stort grad frem mot O-festivalen i 2025:


- Derfor tror jeg det blir bra.


- I tillegg håper vi at beliggenheten bidrar til at deltakerantallet kan komme opp mot gamle høyder. Geilo ligger godt til rette geografisk, har variert terreng og gode overnattingsmuligheter.


Og om du ønsker å prøve noe av det nevnte før i 2025, har du altså mulighet allerede fra 17. – 19. juni i år – når årets Geilo 3-dagers tilbyr mye av det samme.


Geilo 3-dagers 2022:

  • Fredag 17.6 Sprint
  • Lørdag 18.6 Mellom
  • Søndag 19.6 Mellom

Påmeldingsfristen er 10. juni og du kan melde deg på i Eventor  

 

O-festivalen de kommende årene:
2022: Brandval/Kongsvinger og Nydalens SK – Kongsvinger
2023: Oppsal Orientering – Østmarka
2024: Fossum IF og Lillehammer OK – Sjusjøen/Lillehammer
2025: Geilo IL og Gular IL – Geilo